כמידי שנה – אירוע השיא שלנו "שבת אייסף" התקיים ערב חג הפסח – הפעם על חוף הים באשקלון. כבר משעות הבוקר המוקדמות של יום ו' התייצבו 430 משתתפים, סטודנטים מכל רחבי הארץ, רכזים, מנהלי פרויקטים לחוויית למידה, הכרות, בילוי והנאה לסוף שבוע מרוכז בבית המלון "הרלינגטון" שבעיר.

"זוהי 'אופרציה' לא פשוטה, מספר עופר נמימי-הלוי, מנהל הדרכה וליווי אישי באייסף. המטרה שלנו היא לתת הזדמנות חד שנתית לסטודנטים להכיר זה את זו ובעיקר להעניק להם את התחושה,  המוצדקת, שהם שייכים למשהו גדול, כלל ארצי, בעל השפעה על עתידם ועל החברה בה אנו חיים. זאת גם הזדמנות להעמיק את התכנים של אייסף בנוסף להרצאות שהם מקבלים במהלך השנה מהרכזים, מנהלי התכניות ומרצים שונים".

מהו הנושא בו בחרתם להתמקד השנה?

"ערכנו סיעור מוחות על מנת לחדש ולאתגר את הסטודנטים והוחלט כי השנה, יותר מאי פעם, חשוב להתמקד בנושא אקטואלי ושמו "למה לי פוליטיקה עכשיו". הרי בתקופה זו שכולם עוסקים ב'שחיתות כן או לא', על פרשיות ושערוריות – רבים מהאנשים הטובים שיכולים לחולל שינוי מתרחקים מפוליטיקה ואינם מבינים שעיסוק בה אינו מתבטא רק ב'ריצה' לכנסת. אפשר להתפקד למפלגה, לנסות להיבחר למועצת העיר, לאגודת הסטודנטים, לגוף מקומי בעל יכולת להשפיע".

איזה פוליטיקאי בעל מודעות לבעיות חברתיות הופיע באירוע?

"הייתה לנו ההזדמנות לשמוע את יו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, ח"כ אלי אלאלוף, אשר במשך למעלה מארבעה עשורים של פעילות ציבורית תרם לקידום הפריפריה החברתית והגיאוגרפית בישראל ולקידום החינוך, הבריאות וקליטת העלייה בישראל. בין היתר כמנכ"ל קרן רש"י, וכראש ועדת אלאלוף למלחמה בעוני. הוא שוחח עם הסטודנטים בקהל ודיבר על הדרך להגיע מהפריפריה אל ספסלי האוניברסיטה ועל הדרך להגשים זאת. חברת הכנסת נורית קורן מהליכוד וחברת הכנסת לאה פדידה בן-שטרית מהעבודה שוחחו למחרת עם הסטודנטים על 'מנהיגות פוליטית בכנסת ישראל' ובוגרת הקרן, ד"ר אסנת עקירב, ראשת המחלקה למדע במכללת גליל מערבי ומרצה באוניברסיטת חיפה העבירה את הרצאת המבוא של השבת בנושא פוליטיקה, מנהיגות ואקטיביזם חברתי שהם לב ליבה של פעילות אייסף".

היה לכם גם זמן להתרווח, ליהנות?

"לפני כניסת השבת וארוחת הערב התארח אצלנו הזמר יהודה קיסר – מאבות הזמר המזרחי, עוד לפני שכולם בארץ שרו שירים של עומר אדם. היה לנו חשוב להביא זמר מזרחי שנשכח מעט וזאת הייתה גם אמירה פוליטית – הכרה בזמר המזרחי והים תיכוני והצדעה לאמן פורץ דרך. יש לציין גם שהתפאורה הטבעית על חופי הים התיכון היו מסגרת נאותה להופעתו".

ובשבת? האם קיימתם כרגיל את תכנית 'דלתות מסתובבות"

"בוודאי, למחרת היו לנו 'שני סבבים של דלתות' כי זה הזמן המתאים להפגיש את אנשי השטח עם הסטודנטים ולשוחח על נושאים שונים. בנוסף לנציגות הכנסת, חברות הכנסת קורן ופדידה-בן-שטרית היו דלתות על הנושאים הבאים: מנהיגות מקומית והשלטון המקומי עם בוגרת אייסף וסגנית ראש מועצת ירוחם – טל אוחנה, נושא המאבק אזרחי "נכה לא חצי בן אדם"  כוסה על ידי מר אשר רוכברגר ממקימי עמותת מאבק הנכים, על 'יזמות ואקטיביזם חברתי' דברה זוכת פרס ראש הממשלה יובי תשומה כץ אשר יחד עם בן זוגה ניר כץ הקימו לפני מספר שנים את הקהילה הצעירה 'חברים בטבע' לקידום הקהילה האתיופית וגם נבחרה למועצת עיריית גדרה ועל ה'מושכים בחוטים', היועצים האסטרטגיים הנמצאים מאחורי הפוליטיקאים ופעילותם, סיפר בני כהן - אסטרטג פוליטי מוכר".

מה מטרת ה'דלתות המסתובבות'?

"מטרת המפגשים עם אותם אנשי שטח היא להדגיש את האחריות של כל אחד מאתנו על איכות החברה בה אנו חיים: 'אל תהיו מובלים – תובילו!' זאת האמירה שלהם. אנשי השטח גם נותנים השראה לצעירים להוביל שינוי חברתי, ושינוי זה אינו חייב לבוא מתוך אידיאולוגיה גבוהה אלא מהדברים שמפריעים לנו בשטח וביכולתנו להשפיע עליהם. זאת היזמות החברתית בקהילה עליה אנחנו מתאמנים בשנות הלימודים ובסיוע אייסף".

כיצד היית מסכם את השבת?

"אין ספק שזה היה אירוע עשיר בתכנים, באווירה אופטימית של חברות, אחווה, הנאה ולמידה. וזאת דרך מצוינת להקדים את חג החרות הקרב כי גם היכולת ליזום, לשנות ולפעול למען האחר היא סוג של חרות".

 

Back to top