87- ספטמבר 2017

המסורת היהודית משווה את בני האדם לעצים אשר זקוקים לאדמה, מים, שמש, בכדי לצמוח, לטעת שורשים להצמיח ענפים ועלים בכדי לשאת פרי.
כך גם בני אדם זקוקים לדברים בסיסיים כמו קהילה, חינוך, השכלה, בשביל לצמוח להתפתח  ולהתקדם.
הלוגו משקף את תפיסתה של אייסף את הסטודנט והאדם במרכז, את החיבור לשורשים ולזהות ממנה אנו שואבים את כוחנו לצד למידה,
התפתחות ונשיאת פירות,את התפתחותה של קרן אייסף, צמיחתה, פעולותיה בתחום החינוך, החברה הקהילה וטיפוח מיטב הצעירים בישראל.

 בברכת חג שמח!

שנה של בריאות, שמחה, צמיחה והגשמה.

שתהיה שנה טובה,

קרן אייסף

מעגל למידה וקסם- מרכז הלימודים בבית דני

 בבית דני שבשכונת התקווה פועל מזה 25 שנה הפרויקט לשיפור הישגים לימודיים של ד"ר ישראל סלע – לתמיכה בתלמידים משכונות דרום מזרח תל אביב: שכונת התקווה, שכונת הארגזים, כפר שלם ושכונת עזרא. זהו פרויקט שפועל בחסות מנהל התרבות של עיריית תל אביב-יפו ופונה אל תלמידי תיכון בכיתות ז' – י"ב הלומדים במסלול לימודים לבגרות מלאה. התכנית נועדה להגביר את יכולת התלמידים, רמת המוטיבציה והדימוי העצמי לקראת בחינות הבגרות, תוך בניית גשר בין התלמידים לשערי המוסדות להשכלה גבוהה.

בשיחה עמו מספר ד"ר ישראל סלע - מייסד המרכז: "הפרויקט שלנו נועד למנוע נשירת תלמידים שבגלל סיבות שונות אינם מממשים את הפוטנציאל הטמון בהם ומסתפקים בבתי ספר אלטרנטיביים או במסלול מקצועי. בשנת 1992 – לפני חצי יובל- זכו בתעודת בגרות מלאה רק 4 תלמידים מתוך 160 שהתחילו את מסלול הלימודים. במהלך השנים מסייעת לנו אייסף באמצעות סטודנטים מלגאים הלוקחים חלק בתכנית החונכות והליווי שלה: כ-25 סטודנטים מתנדבים אצלנו בכל שנה, כאשר כל סטודנט מלווה שלושה תלמידים בקשר איכותי, אישי ותומך. מקצועות התגבור הם בעיקר מתמטיקה, אנגלית ולשון. הלימודים נעשים בקבוצות קטנות, לפי רמות ובהדרכת מיטב המורים, מתקיימים מרתונים לקראת מבחני בגרות ועוד. 

"מאז תחילת הפרויקט ועד היום ההישגים מדברים בעד עצמם: כיום מסיימים את בחינות הבגרות וזוכים בתעודה הנכספת – כ-72 תלמידים בשנה מתוך מחזור של 160. הם מקבלים תעודת בגרות איכותית וממריאים קדימה. כבר שנים שאפשר להתגאות בארכיטקטים, עורכי דין ורופאים בקרב הבוגרים שלנו. נוכחנו לדעת כי קיימת סכנת נשירה בנקודת התפר שבין חטיבת הביניים לתיכון וכן בין כיתות י', ו-י"א לי"ב. יש לא מעט תלמידים שמעדיפים מסלול אלטרנטיבי ואנו משתדלים למנוע זאת.

"לעבודת הסטודנטים של אייסף עם התלמידים יש ערך מוסף מלבד שיפור ההישגים בלימודים, בשל העובדה שהסטודנטים עצמם מגיעים משכונות פריפריה ומביאים עמם רוח מנהיגות וערכים גבוהים המשמשים מודל לדוגמה. הסטודנטים יוצרים קשר טוב ובעיקר רציף כי הם ממלאים את תפקידם במשך תקופה ארוכה. הקשר נוצר לא פעם גם עם הורי התלמידים כך שמעגל המוטבים רחב יותר. הם עוסקים גם בפעילות חברתית עם התלמידים, ספורט, שיחות וגיבוש חברתי", מספר ד"ר סלע.

 בסוף כיתה י"ב מחלקת קרן אייסף מלגות לרכישת ספרים במסגרת "פרויקט הספר" ע"ש איבון ובארי כהן וכן מלגות לתלמידים מצטיינים.

לרגל חצי היובל להקמת הפרויקט, כינס ד"ר סלע כ-200 תלמידים גאים בערב מרגש בו השתתפו מספר בוגרי אייסף מתחומים שונים, וביניהם: ד"ר ישראל סלע מייסד התכנית ומנהל מרכז הלמידה, הסופר ואיש הרוח, מר דניאל בן סימון הטוען למהפכה בתחום החינוך וסגירת פערים בפריפריה, הגב' נופר עיני מנהלת הפרויקטים בקרן, הבוגר מר גיא זוזות, שהתמנה למנהל בית דני החדש וכן חברי מועצת העיר שלמה מסלאווי וגל שרעבי.

"ללא אייסף, לא היינו מגיעים להישגים אלה: בגרות איכותית, ערכים, תחושת יכולת ובטחון עצמי". מסכם ד"ר סלע בחיוך.

 

פרס למצטיינים על שם השופט אדמונד לוי זיכרו לברכה

דרכו של שופט בית המשפט העליון אדמונד לוי ז"ל -  והיותו דמות מופת בקרה עולם המשפט הישראלי - מסמלת יותר מכל את הערכים בהן מאמינה אייסף: לימודים אינטנסיביים, עבודה מסורה, מחויבות חברתית.

הוא נולד בעיראק, עלה לישראל עם משפחתו בגיל 10 וגדל ברמת גן ולאחר מכן ברמלה. לאחר שירותו הצבאי עבד בבית משפט השלום ברמלה בעבודות זוטרות - בין היתר כמחלק תה – אך במקביל התחיל את לימודי המשפטים שלו בשלוחה התל אביבית של האוניברסיטה העברית עד שהגיע למשרה של מזכיר ראשי בבית המשפט. בשנת 1970 הוסמך כעורך דין ופתח משרד ברמלה ובשנת  1977 מונה לשופט צבאי. דרכו המשיכה דרך בית המשפט המחוזי בתל אביב בו דן בעיקר בפלילים ובין היתר ישב בראש ההרכב שהרשיע את יגאל עמיר ברצח ראש הממשלה יצחק רבין. לבית המשפט העליון הוא מונה באוגוסט 2001 ופעל בו בהצלחה, ביעילות ובקפידה עד לצאתו לגמלאות בגיל 70. אדמונד לוי נפטר בחודש מרץ 2014 ובשל מחויבותו החברתית הוחלט באייסף לקיים טקס שנתי לזכרו.

מזה שלוש שנים מקיימת אייסף טקס מלגות הכולל הענקת פרס מצטיינים במשפטים לזכרו של השופט העליון אדמונד לוי ז"ל.

השנה זכתה הסטודנטית שירן איובי, סטודנטית לתואר ראשון במשפטים ולתואר שני במדעי המדינה באונ' בר אילן,  במלגת הצטיינות ע''ש השופט אדמונד לוי ז''ל לשנת הלימודים תשע''ז. תעודת הוקרה מיוחדת ופרס כספי בסך הוענקה גם לסטודנטית קטיה טונקונוגי, סטודנטית למשפטים ולפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה.

שתיהן זכו בפרסים אלו לאור הצטיינותם הלימודית לצד העשייה החברתית הרבה ותרומתן לקהילה.

 הטקס נערך בלשכת עו"ד בת"א ביום ב-9 ביוני בנוכחות שרת המשפטים איילת שקד, נשיאת ביהמ"ש העליון השופטת מרים נאור, שופטי ביהמ"ש העליון לדורותיהם, דורית בייניש, אסתר חיות, עדנה ארבל, אלייקים רובינשטיין, חנן מלצר, עדנה קפלן, וגם רבים אחרים כגון עו"ד ציון אמיר ראש עיריית קריית גת אבירם נהרי.

באירוע נכחו גם בני משפחתו של אדמונד לוי – אשתו סימה ובנותיו אלה לוי ועו"ד אור לוי – שהנחתה את הטקס.

 אור בתו אמרה "אתם שהכרתם את אבא שהיה איש ערכים וצניעות, יודעים שהיה מאוד כועס על טקס לכבודו אך יחד עם זאת, אני בטוחה שמטרת הטקס חלוקת מלגות לסטודנטים הייתה מניחה את דעתו ואולי אף גורמת לו נחת."

 נשיאת בית המשפט מרים נאור דיברה על העמדה שלו בדעת מיעוט בפסיקת עמותת מחויבות כשקבע את המונח  הזכות לקיום בכבוד לא רק פיזי אלא מינימום שמתחתיו לא ניתן לחיות בכבוד  וציטטה אותו כשטען כי לא הקצבאות הן מלכודות עוני אלא תנאי העסקה רעים, מחסור בהשכלה ואפליה הם מלכודות העוני בחברה.

 יוזם האירוע היה עו"ד גיא בוסי בעבר מתמחה של שופט לוי ז"ל. בוסי בוגר קרן אייסף החל משנת הלימודים 1998 והיום הוא חבר עמותה אחרי שהיה חבר בוועד המנהל מספר שנים. בנוסף, הוא משמש גם כיועץ משפטי של הקרן בהתנדבות.

"נולדתי בשיכון המזרח בראשון לציון, אך את ילדותי העברתי באשקלון, בשכונה ממעמד סוציו אקונומי נמוך, הוא מספר. שירתי בצבא כקצין ביחידה קרבית.

תודות למלגת קרן אייסף סיימתי את לימודי המשפטים במרכז הבינתחומי בהרצליה. בנוסף יש לי תואר שני במדע המדינה מאוניברסיטת תל אביב. היום אני מומחה משפטי לדיני מפלגות ומעניק ייעוץ משפטי לשרים וחברי כנסת מכל גוני הקשת הפוליטית, כמו גם לראשי ערים וחברות שונות. את התמחותי זכיתי לעשות בבית המשפט העליון בלשכת כבוד השופט אדמונד לוי.

כבוד השופט לוי הוא אספקלריה נכוחה לכל מה שהקרן מייצגת. מי שעלה כילד מעיראק, גדל במעברה במשפחה ברוכת ילדים והתקדם לאט לאט, מתפקיד טכני בבית משפט השלום ברמלה לשופט בבית המשפט העליון.

השופט לוי מעולם לא שכח מהיכן הגיע, תמיד הגן על החלש ונאבק למען מטרות חברתיות", אמר עו"ד בוסי בהתרגשות ניכרת.

בכנס הוענקו פרסי הצטיינות כספיים לסטודנטיות מצטיינות בתחום המשפטים. וועדת הבחירה כללה שלושה שופטים: פרופ' ניר קידר, ראש בית הספר למשפטים במכללה האקדמית ספיר; פרופ' יפעת ביטון, חברת סגל בבית הספר למשפטים ע"ש שטריקס במכללה למנהל וד"ר קארין כרמית יפת, חברת סגל בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, כולם בוגרי ובוגרות אייסף.

 

 

פרופסור אילן המל

בחודש מאי האחרון - פחות משנה מאז נפטר פרופ' אילן המל ז"ל ממחלה הסרטן, החליטו הדוקטורנטים באייסף ומוקיריו הרבים לערוך כנס להוקרת פועלו כחוקר, איש חינוך ואיש מדע.

פרופ' המל שעמד בראש החוג לפתולוגיה בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, היה חבר הדירקטוריון של קרן אייסף.

 חברות וחברים רבים שעבדו במחיצתו זוכרים את פרופ' המל, כאחד המובילים בתחומו, כחבר אהוב וכאיש משפחה  מסור.

 פרופ' איריס ברשק – מנהלת המכון הפתולוגי בבית החולים שיבא בתל השומר, דיקנית וראש בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, שעבדה עם פרופ' המל מספרת בהתרגשות עליו:

 "הוא היה ללא ספק אחד המורים החשובים בתחום הפתולוגיה, שהוביל במקביל שיטות חדשות גם במחקר וגם בתחומי ההוראה. אך בנוסף לכל ייזכר פרופ' המל כמחנך דגול, שסייע באופן אישי לסטודנטים שלו בפן האישי והכלכלי. פרופ' המל היה מעורב בקרן אייסף בשל הרצון שלו לתת מענה לסטודנטים שלא היו מצליחים להגיע לסוף לימודיהם, ללא תמיכת אייסף – והיו רבים כאלה. הוא הצטיין בגישה אנושית לסטודנטים שלו, הטווה להם דרך בפן הלימודי והמקצועי ולכן היה לדוקטורנטים שלו כל כך חשוב לקיים את הערב לזכרו.

הוא נפטר בגיל צעיר יחסית – בן 65 ממחלת הסרטן ומותו היה בהחלט אבידה גדולה – אישית ומקצועית."

 ד"ר שירין אלחייק – דוקטור לביולוגיה ולמדעי הרפואה הכירה את פרופ' המל במסגרת קרן אייסף בה ביקר את קבוצת הדוקטורנטים של הקרן ושימש להם כמלווה אקדמי. "הוא הרצה לנו על הדרך להשתלב באקדמיה וכיצד להצליח לסיים את הדוקטורט, קיים פגישות חונכות והדרכה אישית והיה לעזר ולמופת לכולנו, אומרת אלחייק. "לשמוע את דבריו – איש במעמדו שראה אותנו כאילו היינו במעמד שווה – זה נתן כוח רב לכולנו. הוא היה בעל אישיות צנועה, עשה המון דברים בהתנדבות, דיבר תמיד בגובה העיניים. פרופ' המל היה אדם רגיש שידע לראות את החלש וראה את החברה באופן שוויוני. המילים שאמר לנו נתנו כוח רב. אני התרגשתי ולקחתי את דבריו הלאה. בערב לזכרו רבים מהמשתתפים הודו שבלעדי פרופ' המל לא היו מסיימים את התואר".

אחת ממטרות הכנס שנערך על ידי הסטודנטים שלו הייתה להפוך כנס זה למסורת, אירוע בעל ערך מעשי שבו תהיה אפשרות לסטודנטים של אייסף להכיר זה את זה, ליצור קשרים בין אישיים ולשוחח על תחומי המחקר השונים המתקיימים תחת התכנית.

 

תמונות מתכנית המנהיגות

קרן אייסף היא אחת מבין קרנות בודדות בתחום, המלווה את הסטודנטים המלגאים מתחילת התואר הראשון ועד לפוסט דוקטורט. סטודנט שהתחיל את מסלול אייסף לוקח חלק כבר במהלך התואר הראשון, לצד הלימודים והמעורבות החברתית, בתכנית המנהיגות.

התוצאות ניכרות ומשמעותיות: הקרן מתגאה בסטודנטים שלה המשתתפים בתכניות המנהיגות ומפגינים ידע, החלטיות, כושר הבעה ובעיקר תשוקה לשינוי; תכונות הכרחיות למנהיג.

אחרי הלימודים לתואר ראשון והשתתפותם בתכנית המנהיגות, במהלכה הם צוברים ידע רב בתחומים כגון חינוך, חברה, כלכלה וכלים פרקטיים לעשייה בשטח, מעמיקים המלגאים הממשיכים לתואר השני את העשייה בעולם היזמות החברתית. מטרת התכנית בתואר השני, היא לאפשר לסטודנטים להיות יותר פעילים ומשפיעים על החברה הישראלית והקהילה בה הם חיים, ולצורך כך נבנה מודל פעולה חדש ומיוחד.

המודל מלמד את הסטודנטים כיצד להסתכל על הסביבה החברתית, לזהות את הנדרש לשיפור, לעשות בירור צרכים מעמיק ולתכנן עשייה חברתית משמעותית והוצאתה לפועל. החזון הוא להעביר את הסטודנטים תהליך למידה והתנסות ביזמות חברתית וכן התנסות בהפיכת מחשבה חברתית למעשה משמעותי של ממש בקהילה.

אחד המוטיבים המרכזיים במודל שנבנה עבור התכנית היה חלקו של הסטודנטים עצמם בהובלת התהליך: ראשית עליהם ללמוד באופן תיאורטי כיצד להפוך את הרעיון למעשה, ולאחר מכן להתנסות בתהליך באופן מעשי, למצוא פתרונות יצירתיים וללמוד לעבוד בצוות. התכנית נבנתה למשך שנתיים על מנת לאפשר למשתתפים תהליך מעמיק ומשמעותי. בצורה זו כל סטודנט וסטודנטית יתנסו בשני החלקים המרכזיים לא בהכרח בסדר כרונולוגי.

בשנה הראשונה לתואר השני מתרכזים הסטודנטים בלמידה על הקהילה, בחירתה, מיפוי הצרכים שלה ומציאת פתרון הוליסטי ויצירתי לצורך שנקבע. במהלך השנה השנייה המנהיגות היא יישומית: שיווק, גיוס כספים, מיסוד התכנית והפיכתה לברת קיימא. בסוף כל שנת תכנון תיאורטי, ישנו כנס הצגת יוזמות בו נעשה שיתוף של כלל הסטודנטים ביוזמות שבנו בתכניות השונות הקרן. השנה, הכנס התקיים בנוכחותה של הגב' נינה ווינר, נשיאת הקרן, שנכחה בארץ לביקור. היוזמות הוצגו בפניה ובפני שאר הנוכחים וניתנה האופציה לשאול שאלות ולהעניק משוב קצר.

אחת מתכניות המנהיגות שנבחרה על ידי קבוצת סטודנטים לתואר שני היא "תמונות מהשכונה": המקום שנבחר הוא שכונה מחתך סוציו-אקונומי נמוך עם כל המשתמע מכך, בה הבנייה היא מסוג המכונה "רכבת" – בניינים בעלי ארבע כניסות נפרדות ובכל כניסה 8 דירות. בשלב הראשון הסטודנטים הבחינו כי התושבים שחיים ללא שיתוף פעולה ביניהם כשמרביתם כלל אינם מכירים את שכניהם לבניין ולא קיים שיתוף פעולה בין הדיירים באותו גוש. הם הבינו כי שינוי במרקם החברתי של השכונה עשוי להוביל לשינוי חיובי וזאת באמצעות חיזוק הקשר בין תושבי השכונה ובכך יצירת מנהיגות קהילתית. מכאן עברו לשלב איסוף הנתונים אודות תושבי השכונה (הן מהעירייה והן מהתושבים), וזיהו צורך לפעילויות בשפות השונות לתושבים שאינם דוברי עברית, מתן מענה לאוכלוסייה מבוגרת וחיזוק המוטיבציה של התושבים לערוך שינויים. בהמשך הם קבעו את מיקום הפעילויות, גייסו צוות מקומי וכן עו"ס מטעם העירייה, ופרסמו את הפעילות באמצעות פליירים. התכנית יצאה לדרך ונראית כהצלחה אדירה.

יזמות חברתית אחרת שנבחרה על ידי הסטודנטים היא תכנית Wonder Mom באזור חיפה. לאחר בדיקת נתונים מספריים התברר כי בסוף 2013 הגיע מספר המשפחות החד הוריות בישראל ל-137 אלף (12.4% מסך המשפחות עם ילדים בארץ) ובראשן של כ-97% מהמשפחות עומדת אישה. התכנית נועדה ליצירת מרחב חברתי לחיזוק מעמדן של אימהות חד הוריות שבאמצעות תכנית זו יזכו לתמיכה חברתית, הנגשת זכויותיהן והעצמה אישית, מתוך היכרות מעמיקה עם הקשיים והאתגרים עמם הן מתמודדות.

הסטודנטים ביקשו למצוא פתרונות להענקת סיוע לחיזוק החוסן האישי, באמצעות יצירת סביבה חברתית תומכת. לצורך כך פעלו ליצירת מקום מפגש בו ייבנו קשרים חברתיים ומקור לתמיכה עבור האימהות, נוצר מרחב חברתי, בו תתקיים סדרה של 8-10 מפגשים, עבור כ 12 אימהות חד הוריות שיגיעו למפגשים באופן קבוע (קבוצה סגורה).

המפגש יתקיים במתנ"ס המקומי – במרחב פיזי קהילתי. התכנים שיועברו במפגש, יעסקו במיצוי זכויותיהן של אימהות חד הוריות וינסו - ככל הניתן - להקיף מספר רחב של תחומים כגון סידור לילדים, צהרונים, הנחות, מלגות ועוד.

 

Back to top