שכונת הדר בחיפה, המכונה גם "שכונת הנרקומנים", זוכה בימים אלה לעדנה מחודשת, תודות לפרויקט חברתי שיזמה סטודנטית הקרן, לורן אזרד, המעלה לתודעת הציבור את ההזנחה העירונית השוררת בה.

לורן אזרד, תושבת השכונה, חברה בקרן אייסף, סטודנטית להוראת האומנות, לא יכלה לעמוד עוד למול הפערים העצומים השוררים בין השכונות בעיר ולכן, בראש השנה האחרון, יזמה וצילמה סידרה של תמונות המתעדות את המקום דרך העדשה הביקורתית שלה.
מהתמונות יצרה אזרד, לוח שנה יפה ומהודר, אותו שלחה לראש העיר. היא הוסיפה ברכת שנה טובה וכתבה בה שהיא מקווה שהלוח שלה, עם התמונות ה״יפות״ של העיר, ייתלה במשרדו. ראש העיר לא הגיב אמנם, אבל לאחר כחודש וחצי בדיוק, האזורים שצולמו עברו תיקון.

לאזרד רקע באומנות והיא מגדירה את עצמה אמנית מאז שהיא זוכרת את עצמה ובהיותה סטודנטית ב'קרן אייסף', השמה דגש על צמצום פערים, מתאפשרת עבורה ראייה רחבה יותר היוצרת שילוב בין שני התחומים, החברתי והאומנותי, הבאים לידי ביטוי בדרכה הייחודית.

"עבור אלו שאינם מתגוררים בה, חיפה עושה רושם של עיר שוויונית וסובלנית כלפי האחר" אומרת אזרד, "אך ככל שעולים במעלה ההר, כך עולה גם היוקרה. בשכונות הגבוהות יותר בחיפה כדוגמת הכרמל ודניה, איכות החיים היא אחרת- פארקים, שטחים פתוחים ובתי ספר מצליחים. השכונות התחתיות צפופות הרבה יותר, הילדים מסתובבים ברחובות ללא מדרכות וללא תאורה, הצפות של ביוב, הומלסים מכל עבר ועוני מחפיר." היא מוסיפה בכאב.
נראה כי העירייה מצידה, מתעלמת, או בוחרת במדיניות של טיפוח החזקים. אזרד ששוחחה עם התושבים, שמעה מהם על התחושות הקשות ולאחרונה אף נפוצה שמועה, כי ראש עיריית חיפה מבקש שלא לאפשר לתושבי השכונות בעיר התחתית, להיכנס לבתי ספר טובים יותר באזורים אחרים בעיר, דבר אשר ללא ספק יעמיק את הפער מן היסוד.

משנחשפה לסיפוריהם הקשים של התושבים, גמלה בה ההחלטה להשמיע את קולם.
כחלק מכך, אזרד עסוקה בימים אלו בפרויקט הגמר שלה, במסגרתו החליטה להקים דוכן מזכרות לעיר חיפה. כל המזכרות בדוכן מעוצבות על ידה ומשלבות צילומים של השכונות המוזנחות בחיפה.
המימון לפרויקט נאסף בעזרת מימון המונים שהתבצע באמצעות אתר 'HeadStart'. "לאחר עליית הפרויקט לאתר, נוצר 'באזז נרחב" נזכרת אזרד, "תושבים וחברי מועצה התחילו לפנות אלי ובמקביל, פנו אלי תושבים אשר ביקשו סיוע וכאלו המעוניינים להקים ועד שכונתי שיטפל בתחזוקת השכונה ויניע שינויים מול הגורמים העירוניים.

הפרויקט זכה לחשיפה גם בעיתון 'כלבו' של העיר חיפה, וגם באוניברסיטה, קרן אייסף תרמה גם היא ותמכה בפרויקט, והפיצה את דבר קיומו בקרב קבוצות, אנשים וארגונים שונים.
בעקבות החשיפה, הפרויקט של אזרד, שהחל כפרויקט מקומי בשכונת הדר, חלחל גם לשכונות נוספות בעיר התחתית, כמו שפרינצק ונוה דוד, ועד מהרה הפכה אזרד לכתובת עבור בקשות תושבים לסיוע בתיעוד ההזנחה העירונית שמתרחשת אצלם בשכונה, או בכל נושא אחר הנוגע לפיתוח עירוני.

אזרד שנפגשת עם חברי מועצה בניסיון להקים תוכניות שיקום לשכונה, מייחלת ליום שבו קולות
התושבים המושתקים והמוחלשים יישמעו במקומות הגבוהים ביותר בחיפה. שקולם של תושבי העיר התחתית יישמע באותה עוצמה כמו זו של התושבים המתגוררים במעלה ההר ומקווה להביא את אלו הנמצאים בתחתית לפסגות חדשות משלהם.

Back to top